Vijesti

Pristup pravdi jednak za sve - otvoren Centar za ljudska prava u Mostaru

Svečanim otvaranjem Centra za ljudska prava od danas je građanima Mostara, koji prema svom imovinskom stanju nisu u mogućnosti da ostvare pravo na sudsku zaštitu, omogućena adekvatna zaštita njihovih prava i jednak pristup pravdi.

"Zahvaljujući projektu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini „Pristup pravdi: Suočavanje sa prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost”, Centar za ljudska prava u Mostaru je dobio potpuno renoviran i opremljen prostor za rad, edukaciju osoblja, web stranicu, ELAS bazu podataka za elektronsko vodenje predmeta. Sve navedeno bitno doprinosi efikasnosti u radu i poboljšanju kvaliteta u pružanju usluga besplatne pravne pomoći za socijalno ugrožene kategorije." izjavila je doc. dr Rebeka Kotlo, izvršna direktorica Centra za ljudska prava u Mostaru.

Opširnije...

Zavod ostvario proračunsku uštedu od oko 200.000 KM

ORAŠJE - Zavod za pružanje pravne pomoći Županije Posavske je tijekom 2012. godine ostvario proračunsku uštedu u visini od 179.795 KM.  Radi se o iznosu kojeg je Zavod uštedio angažiranjem u  svojstvu branitelja po službenoj dužnosti i privremenih zakonskih zastupnika.

Taj su posao prije utemeljenja Zavoda obavljali odvjetnici. U 2012.g. pružili su i pravnu pomoć za 56 građana u stanju socijalne pomoći što je ušteda građanima u iznosu od dodatnih 18.000 KM, istaknuo je Ivan Nedić, pomoćnik direktora Zavoda za pružanje pravne pomoći ŽP.

Uspostavljena veza davalaca besplatne pravne pomoći

Mreža pružaoca besplatne pravne pomoći u BiH je danas osnovana zajedničkim potpisivanjem Sporazuma o razumijevanju između 11 organizacija koje ove usluge pružaju širom Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući podršci UNDP-a kroz projekat „Pristup pravdi - Suočavanje sa prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost“, koji finansiraju UN Biro za prevenciju kriza i oporavak, Vlada Švajcarske i UNDP, učinjen je prvi veliki korak ka organiziranom multi-institucionalnom pristupu razmatranju pitanja od zajedničkog interesa svih pružaoca besplatne pravne pomoći.

Opširnije...

Facebook

Županijski zavod za prvanu pomoć
Široki Brijeg je član Mreže pružalaca besplatne pravne pomoći BiH, i podržan je od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Preuzmite obrasce za pružanje besplatne pravne pomoći

Aktivnosti Mreže pružalaca besplatne pravne pomoći

Kontakt

Adresa:
Trg Gojka Šuška 3D
88220 Široki Brijeg
E-pošta

Telefon:
+387 (0)39 704 804
+387 (0)63 286 745

Fax:
+387 (0)39 703 175